Saeta Comunicació Saeta Comunicació

Estratègies en comunicació turística

Us presentem algunes reflexions i estratègies en comunicació turística, per ajudar a la destinació a accedir al seu visitant ideal, i al viatger a trobar el seu destí perfecte.

planol1

Som viatgers. Ens agrada descobrir. Explorar llocs, conèixer la cultura, sorprendre’ns amb les tradicions, gaudir dels plaers del clima, la gastronomia… El nostre temps d’oci és sagrat, i volem aprofitar-lo al màxim.

Com decidim els nostres destins de viatge? Cadascú de nosaltres, com a viatgers, tenim les nostres preferències. Que tingui història, que tingui art, que tingui rutes per fer esport, que sigui tranquil, que tingui valor natural, que faci bon temps, que tingui un esdeveniment festiu ineludible, que tingui molta oferta d’oci nocturn, que tingui una gastronomia reconeguda… tothom té unes prioritats a l’hora de triar un lloc per visitar.

I viceversa! Cada localitat i cada zona té unes característiques que poden satisfer a determinat visitant potencial. Com a viatgers, per trobar el nostre destí ideal, ho tenim fàcil: buscarem informació i planificarem el viatge segons les nostres expectatives. Què ha de fer la destinació per trobar el seu visitant ideal? Estar en el lloc i en el moment. Podem pensar que hi ha molts llocs i molts moments: en un anunci d’una revista, en una web de viatges, en una aplicació de mòbil, en una tanca publicitària… Realment, només n’hi ha un:

Quin és el lloc? La ment del viatger.

Quin és el moment? L’instant en què decideix el seu destí de vacances.

planol7

La presència en la ment del visitant potencial no depèn només dels atractius que com a destí pot tenir la nostra zona, sinó també de com hem comunicat aquests atractius. Cal una estratègia de comunicació coherent amb la imatge que volem transmetre, i dirigida al turisme que volem aconseguir. Un bon anàlisi de les expectatives del públic, una comunicació cohesionada i una imatge que transmeti tot el que li podem oferir, ens permetrà estar en el lloc i el moment.

planol4

ALGUNES TÀCTIQUES EN PUBLICITAT TURÍSTICA

La comunicació turística s’identifica amb els nostres moments de felicitat. La publicitat, en tots els seus formats, se centra en la seducció i la persuasió a través d’imatges de paisatges exuberants i moments de plaer… és a dir, d’experiències positives. Ara bé, realitzar una publicitat turística efectiva no és una tasca fàcil, ja que existeix una forta competència en aquest sector clau de la nostra economia.

Per dissenyar una estratègia en comunicació que ens permeti tenir una gran repercussió, cal tenir presents diferents tàctiques discursives, que es poden escollir, descartar i combinar per a cada cas particular. Algunes d’aquestes tàctiques en comunicació turística són:

  • Apel·lar als valors culturals propis. La posada en valor dels trets idiosincràtics d’una ciutat o zona, s’ha tornat un recurs que, a més de contraposar-se a la publicitat globalitzada i homogènia, és una eina important de difusió del patrimoni natural, arquitectònic, cultural…
  • Contar una història. L’anomenat “storytelling” crea un camí atractiu i efectiu d’identificació personal mitjançant una narració. Aplicat a l’estratègia publicitària, permet un vincle emocional amb el públic, genera confiança i és més fàcil de recordar.
  • Centrar-se en un valor positiu. Es tracta de vincular la comunicació a un valor positiu per a la societat. És a dir, a diferència dels valors propis que definíem al principi, fer referència a aspectes importants per a tothom, com pot ser per exemple el medi ambient.
  • Viure aventures i fugir de la rutina. En el temps de lleure, especialment aquelles persones que viuen en entorns excessivament urbanitzats i industrialitzats, poden buscar viure experiències contraposades a la seva rutina diària.

A més d’aquestes, hi ha altres tàctiques possibles per diferenciar-se i atreure l’atenció dels possibles visitants. En tot cas, cal un anàlisi previ que contempli els factors d’interès que pot aportar el destí turístic, i a quin sector de públic poden satisfer. Podem afegir que l’estratègia ideal, a més d’efectiva, és aquella que és respectuosa amb l’autoimatge de l’indret, és a dir, que la imatge turística és harmònica respecte a la identitat pròpia dels habitants de la ciutat i de la zona.

planol3

UN EXEMPLE: EL PLÀNOL TURÍSTIC DE TORTOSA

El correcte desenvolupament del branding de Tortosa Turisme al llarg dels anys es fa palès en l’última de les peces presentades: El plànol turístic de Tortosa.

Un mapa amb una acurada i pràctica maquetació, que aporta extensa informació sobre la ciutat, les rutes turístiques, els monuments i espais de visita ineludible, i variada informació que pot precisar el visitant. La gràfica, fàcilment associable a la imatge global de Tortosa Turisme, i unes fotografies de gran qualitat, entre les que destaca la pròpia portada, aporten valor afegit a la imatge de la ciutat a l’exterior, contribuint al posicionament de Tortosa com a destí turístic de gran interès.

planol2

Comparteix :

Més Posts

Deixa un comentari